Arkitektritad 50-talsvilla med modernt spa

”Jag kan tillbringa TIMMAR i vårt nya hemmaspa. Det har verkligen satt guldkant på vardagen!”.

Och det är inte svårt att förstå. Frederikke Stolbjerg och resten av familjen har fått en egen liten spaavdelning, där de kan släppa allt vad måsten, ansvar och kom-ihåg-lappar heter. I en tillbyggnad till den vackra arkitektritade villan i Vedbæk finns nu förutom badrummet med spakänsla även ett sovrum och en stor, härlig loungedel. Detta är något som har stått högt på önskelistan ända sedan familjen flyttade in i huset 2017.

Varsam renovering med respekt för den ursprungliga arkitekturen

Frederikke och hennes man Anders har lagt ner mycket kärlek i renoveringen av huset, som ritades 1956 av arkitekten Ole Helveg. Den vita tegelvillan med sina strama linjer, svarta trädetaljer, betonggolv och fönsterluckor är ett lysande exempel på modernistisk arkitektur. Det är ett grafiskt, japaninspirerat hus med mycket själ. Rena drömhemmet för Frederikke, Anders och deras tre barn.

Men det fanns en hake… När familjen flyttade in hade huset bara ett litet badrum. De behövde därför ytterligare ett badrum samt lite mer förvaringsutrymmen. Huvudbyggnaden är 166 m2 och tillbyggnaden i svart trä 48 m2. Den senare uppfördes som ateljé/kontor 1965 och var från början fristående. Frederikke och Anders fick en idé – de ville skapa en modern ”vuxenavdelning” i tillbyggnaden och koppla samman den med det övriga huset via en passage på 13 m2.

Paret, som medverkar i de danska tv-programmen ”Nybyggerne” och ”Huse med Hemmeligheder”, är båda två hobbysnickare och så pass duktiga att de kunde göra stora delar av arbetet själva. De har försökt respektera och bevara den ursprungliga arkitekturen så mycket som möjligt och lyckats så bra att huset tilldelades utmärkelsen ”Bevaringsprisen” i Rudersdals kommun 2022.

Ny spaavdelning med speciallösningar

Till skillnad från det övriga husets strama, återhållsamma arkitektur har spaavdelningen fått en mjukare stil.

I huvudbyggnaden har vi visat stor respekt, nästintill vördnad, för den ursprungliga arkitekturen, men i tillbyggnaden har vi efter moget övervägande valt att satsa på en lite trendigare vibe. Om vi hade velat ha en modernistisk stil i det nya badrummet skulle vi ha valt vitt kakel och stål, men vi ville skapa en varmare och mer sensuell känsla, säger Fredrikke.

Paret valde därför bruna keramikplattor i serien Traver2 från Fliseuniverset, vilket är praktiskt för en familj med tre barn. Inredningen utgörs av en tvättkommod från Nettoline med bordsskiva och handfat i ett – och då snackar vi inte om någon standardlösning!

Handfatet är 30 cm brett och vi ville hitta ett alternativ till ett vanligt avlopp. Det skulle helst vara stilrent, precis som avloppet i duschen, där vi har installerat en Glassline-vägg och ett Custom-avlopp från Unidrain. Så vi ”pimpade” även handfatet med ett Custom-avlopp. En smart och snygg lösning som man enkelt kan montera själv. I paketet ingår skena, klossar och lim, och man limmar fast sin egen kakelplatta. Det är enkelt, men väldigt snyggt, eftersom avloppet harmonierar med det övriga golvet – eller i detta fall handfatet. Inga synliga kanter eller avbrott, bara en sömlös övergång som gör avloppet till en del av designen, säger Frederikke.

Funktionella tillbehör i rätt stil

Även tillbehören i mässing – pedalhink, handdukshållare, krokar, toalettborste, duschskrapa, hylla osv. – kommer från Unidrain, närmare bestämt från Reframe Collection. Mässing ger ett exklusivt och elegant intryck, men är samtidigt diskret och har inte så mycket ”bling bling”-känsla över sig. Därför passar produkterna perfekt till den här stilen.

Jag bara älskar duschskrapan med tillhörande hylla. Den är väldigt praktisk och jag uppskattar den varje dag. För mig går funktion och design nämligen hand i hand, säger Frederikke. Hon har valt Unidrain-produkter även till det ursprungliga badrummet, som nu används av barnen (och familjens gäster). Här är det fortfarande 50-talsstil som gäller och därför har produkterna hit valts i stålutförande.

Resultatet av parets kreativa process talar för sig självt. Ett nytt badrum för ett modernt familjeliv, som matchar och respekterar den befintliga arkitekturen. Huset byggdes på 1950-talet åt konstnären och skulptören Torsten Johansson, som var en ivrig förespråkare av konstruktivismens enkla, tydliga, rationella, industriella och geometriska former. Men han hade säkert inte haft något emot Frederikkes och Anders fina och funktionella förvandling av tillbyggnaden.

Presskontakt

Johannes Walter, Marknadskommunikatör
[email protected]
+46 (0) 4633 3907

Dela med ditt nätverk