Finsk lodge förenar vild natur med exklusiv design

En stuga från 70-talet byggd med furustockar i den nordfinska staden Saariselkä har förvandlats till ett exklusivt upplevelsehotell. Linjära golvavlopp från Unidrain har blivit pricken över i för de nya badrummen.

Mumintroll, världsberömd design och bastur. Finland är ett spektakulärt land med många ansikten. Även naturen är något alldeles speciellt. Detta är ingen nyhet i orten Saariselkä i norra Finland, ca 100 mil från Helsingfors.


Här har entreprenörerna Juha Mehtäjärvi och Katja Kivilahti skänkt nytt liv åt en ca 800 kvadratmeter stor stuga av furustockar som byggdes på 1970-talet. Stugan ligger i en storslagen skog i kuperad terräng. Stugan har förvandlats till en lodge, Jávri Lodge, med förstklassigt boende för 26 gäster, exklusiv inredning och de bästa smakerna från det nordiska köket.


– Vår målgrupp är par som reser mycket och värdesätter ekologi och hög kvalitet. Eftersom de redan har sett så mycket vill de ha nya erfarenheter och upplevelser, säger Katja Kivilahti.


Arkitektbyrån Teemu Pirinen har ritat timmerstugans nya överbyggnad, som består av fyra moderna sviter med otrolig utsikt över naturen genom tre meter höga fönster.Bjälkar av furu

 Den tidigare timmerstugan har totalrenoverats, med undantag av de ursprungliga takbjälkarna av furu.


– Det var utmanande att kombinera moderna lösningar med en gammal byggnad. Vi ville gärna lyfta fram skandinaviska trender och en känsla av gemenskap när vi utformade inredningen, berättar Katja Kivilahti.


I badrummen har teamet valt linjeavlopp i duschhörnorna. Ursprungligen skulle de gamla golvavloppen i Jávri Lodge bevaras, men hotellet övergick från elvärme till jordvärme, så en Custom-lösning från Unidrain blev det bästa alternativet.  


– Lösningen passar fantastiskt bra till en enkel inredning. Det linjära golvavloppet gjorde det också möjligt att lägga stora golvplattor på 800 x 800 mm. I de färdiga badrumsgolven är det linjära golvavloppet nästan helt dolt, säger inredningsarkitekt Päivi Räihä.


Han framhåller också de få skarvarna och enkla underhållet, vilket är en stor fördel i den dagliga verksamheten med många gäster.Inte som ett vanligt hotell

På Jávri Lodge kommer gästerna på besök, får nya upplevelser och fortsätter sin resa. Hotellet har inte någon vanlig reception och struntar dessutom i många andra hotellklichéer. 


Samtidigt är gemenskap en av hotellets grunder. Detta syns tydligt i restaurangen, där alla hotellgäster äter sina måltider vid samma bord.


– Det var ett utmanande projekt, men slutresultatet har blivit ett utmärkt och funktionellt hotell. Kunderna har bidragit i hög grad till detaljer som värme, toalett och dusch samt materialval, avslutar Katja Kivilahti.

Text: Leena-Kaisa Simola
Foto: Jávri Lodge Hotel

Presskontakt

Johannes Walter, Marknadskommunikatör
[email protected]
+46 (0) 4633 3907

Dela med ditt nätverk