Innovativ chefsformgivare formar Unidrains värld

Estetiska och funktionella designer som förbättrar det som redan finns. Detta är mantrat för Unidrains visionära formgivnings- och utvecklingschef Kenneth Waaben, som formar Unidrains universum.

Sedan 2014 har formgivnings-och utvecklingschefen Kenneth Waaben styrt inriktningen för Unidrains eleganta formgivning. Senast har han lett utvecklingen av den stilrena tillbehörsserien Reframe Collection, som skänker funktionalitet och sammanhang åt badrummet.


Kenneth Waaben har tagit examen vid Kungliga danska konstakademin. För honom är formgivningsprocessen en iterativ process som utgår från ett specifikt problem.


– I mina ögon är bra formgivning hållbar, och gör skillnad både estetiskt och funktionellt. Unidrains produkter ska skilja sig från mängden och får gärna lösa problem på ett mer elegant och intelligent sätt än andra produkter på marknaden, berättar Kenneth Waaben.


– Som formgivare är vårt uppdrag att förbättra det som redan finns. Tyvärr formges många nya produkter på ett sätt som gör att det tydligt framgår att det inte har funnits något äkta fokus på att förbättra något. Det verkar inte vara ett intressant eller hållbart sätt att utveckla saker på. I stället bör du göra allt du kan för att göra skillnad.


Det är de små detaljerna som gör det


När Kenneth Waaben sätter igång med formgivningsprocessen tar han fram idéer baserat på löpande tester och befintliga produktmodeller.


– Det kan vara en utmaning att koppla samman det estetiska med det funktionella. Det kräver upprepade tester och ändringar. Det är viktigt att vara uppmärksam på även de minsta detaljerna, eftersom det ofta är dessa som gör hela skillnaden, berättar han.


Två av de designer som hamnat under Kenneth Waabens designlupp är toalettborsten och duschskrapan i Refreme-serien. Här har han lyckats ge nytt liv åt två vardagsdesigner.


– Toalettborsten är konstruerad med en stänkkrage som förhindrar bakterier mellan den inre och yttre behållaren. Dessutom finns ett litet inbyggt grepp som gör att du enkelt kan tömma behållaren utan att komma i kontakt med bakterier. Själva borsthuvudet är utformat för att samla på sig så lite vatten och papper som möjligt, vilket minskar oönskade droppar, förklarar han och fortsätter:


– Duschskrapan är integrerad i tvålhyllan och hålls på plats med dolda magneter. På så vis kan du undvika att ha skrapan stående på golvet eller hängande i armaturen.


Produkter ska ha lång livslängd


Kenneth Waaben gör en dygd av att formge sina produkter för att de ska ha lång livslängd. Det är nämligen oftast dessa produkter som blir mest populära.


– Som formgivare är det viktigt att inte bli allt för fascinerad av vad som är inne just nu, eftersom risken då blir att du formger en produkt som snabbt blir helt irrelevant. Det är mycket mer intressant att tänka långsiktigt. Många av de designprodukter som hyllas världen över har ofta skapats för många år sedan och har inte formgetts utifrån aktuella trender och tendenser, avslutar den innovativa formgivaren.

Läs mer om Unidrains historia 

Presskontakt

Johannes Walter, Marknadskommunikatör
[email protected]
+46 (0) 4633 3907

Dela med ditt nätverk