Tidlös design med GlassLine när Esbønderup sjukhus blir till bostäder

Vår eleganta lösning GlassLine används när Danmarks äldsta sjukhus i Esbønderup byggs om till 150 hyreslägenheter för småbarnsföräldrar, äldre och pensionärer.
Esbønderup set fra oven

Senast sjukhuset användes var det som flyktingförläggning för Röda Korset 2017, men sedan dess har det stått tomt och blivit alltmer förfallet.

2020 fick det en ny ägare – Kenneth Munk, entreprenör och ägare av VVS-företaget Borrebjerggård A/S – som nu har påbörjat en omvandling av de nedgångna lokalerna. Till de nya lägenheterna har han valt att satsa på inspirerande och framför allt hållbara lösningar.

Klassisk design och enkel installation

Satsningen på kvalitetsprodukter märks bland annat i badrummen, som har utrustats med vårt duschsystem GlassLine:

– Det har en tidlös design och är tillverkat av hållbara material, förklarar Kenneth Munk.

GlassLine duschväggar kan monteras utan synliga skruvar eller beslag, vilket ger ett extra elegant utseende. Den klassiska designen fulländas av glasväggarnas diskreta stålram, som ger dem ett svävande intryck. Dessutom är hela duschsystemet enkelt att installera:

– GlassLine ger lägenheterna ett lyft och säkerställer dessutom smidig installation, eftersom ramen har ett inbyggt fall. Det innebär att muraren inte behöver mäta, utan kan gjuta och bygga golvfall i ett och samma arbetsmoment, förklarar Kenneth Munk.

Dennis Bagge, arkitektkonsult på Unidrain, bekräftar att det klassiska duschsystemet är enkelt att installera och bidrar till att eliminera byggfel:

– Det är viktigt att man gör rätt från början. Konstruktionens inbyggda fall gör att risken för fel är näst intill obefintlig. Dessutom blir duschhörnan 100 % vattentät, säger han.

Detaljer som ger ett extra lyft

De 150 hyreslägenheterna i det gamla sjukhuset ska enligt planen vara klara för inflyttning 2025.

Kenneth Munk hoppas att hyresgästerna ska lägga märke till detaljer som kvalitetsmedvetna val av badrums- och köksinredning. Det är nämligen dessa detaljer som ger lägenheternas standard ett extra lyft.

– Det är ofta först när något inte fungerar som man lägger märke till detaljerna, men jag vågar påstå att vi har höjt ribban här med hållbara material av hög kvalitet.

Hållbarhetsperspektivet genomsyrar flera aspekter av renoveringen. Gamla tegelstenar har till exempel tvättats och återvunnits och betong krossats och återanvänts på de tillhörande parkeringsplatserna. Även GlassLine-serien bidrar med sina miljövänliga förpackningar:

– Frigoliten i emballaget till GlassLine-lösningarna använder vi som isolering i ytterväggarna. Vi låter ingenting gå till spillo, avslutar Kenneth Munk.

Esbønderup sjukhus är det första projektet där Kenneth Munk använder GlassLine, men han hävdar bestämt att det inte är det sista.

GlassLine bygger vidare på traditionell avloppsarmatur

GlassLine-duschväggen monteras i vår specialdesignade avloppsarmatur ShowerLine, som är en vidareutveckling av Unidrains ursprungliga linjeavlopp. Avloppsarmaturens U-form definierar området för duschkabinen. U-profilen består av en ram med flänsar som monteras på väggarna samt en fristående fläns som går ut i rummet. Det här systemet gör GlassLine till den starkaste och mest våtrumssäkra installationen för duschhörnor hittills.

Avloppsarmaturen har ett inbyggt fall på 2 %, vilket underlättar gjutningen och minimerar risken för negativt fall.

Fakta om GlassLine duschvägg

 • Finns i 2 varianter: med ram i svart eller borstat stål
 • Den svarta ramen finns i 3 storlekar: 800/900/1000 mm
 • Ramen i borstat stål finns i 4 storlekar: 800/900/1000/1200 mm
 • Cleantec-nanobehandlad för enklare rengöring
 • Kan höger- och vänsterställas
 • Monteras utan synliga skruvar och beslag

Fakta om ShowerLine avloppsarmatur

 • Armaturen har ett inbyggt fall på 2 %, vilket underlättar gjutningen
 • Monteringsspår för glasväggen garanterar stabilitet
 • Kan placeras höger- eller vänstervänt
 • Finns i måtten: L:800/900/1000 mm och D:800/900/1000/1200 mm
 • Lösningen kompletteras med ram och galler/panel från ClassicLine eller HighLine

Presskontakt

Johannes Walter, Marknadskommunikatör
[email protected]
+46 (0) 4633 3907

Dela med ditt nätverk