Vacker förening av dåtid och nutid på Köpenhamns nya lyxhotell

En omfattande renovering har förvandlat en storslagen men tom byggnad i Köpenhamn från 1903 till ett charmigt och livligt lyxhotell. Specialutformade lösningar säkerställer att tidsandan bevaras och ger nöjda gäster.

Intensiv trafik på cykelvägarna, trafikkaos och vinandet från Tivolis 63 meter höga torn som transporterar gästerna upp och ned i all oändlighet. Centrala Köpenhamn när det är som bäst och allra mest hektiskt.

Mitt i smeten tronar en 114 år gammal nationalromantisk byggnad i hörnet av H.C. Andersens Boulevard och Niels Brocks Gade. Skulpturala former och stor detaljrikedom pryder den gula fasaden mot folksamlingarna. Byggnadens insida pryds av en marmorbelagd huvudtrappa samt reliefer och stuckatur så långt ögat kan nå.

Byggnaden uppfördes ursprungligen för Det Gjensidige Forsikringsselskab Danmark, men har stått tom sedan 2008 då Det Kongelige Danske Musikkonservatorium flyttade ut. Nu är det full fart igen i den 5 500 m2 stora byggnaden, som går under namnet Nobis Hotel Copenhagen.

Marmor och extra långa avlopp

Den kulturminnesmärkta byggnaden har genomgått en omfattande renovering både inne och ute. Över 100 nya hotellrum, nya hissar och wellness är några av faciliteterna på det ultramoderna lyxhotellet. Allt går i 1900-talets pampiga stil – även badrummen.

– Precis som resten av hotellet är badrummen enormt lyxiga. Stora badkar, breda marmorplattor och skandinavisk elegans. Arkitekterna ville att stilen skulle vara konsekvent in i minsta detalj, och det kräver speciallösningar, säger Lasse Lyck, ansvarig för byggteknik vid Unidrain, som har levererat specialdesignade avlopp till hotellets duschhörnor.

– 80 av badrummen har fått det välkända Unidrain-linjeavloppet, men med en lite speciell avslutning i form av den så kallade custom-lösningen. Det vanliga Unidrain-gallret i stål har bytts ut mot fina marmorplattor på golvet, vilket gör att rännan är dold av samma eleganta marmor som finns överallt i badrummet. De resterande cirka 20 badrummen på hotellet är extra stora, vilket kräver extra långa avlopp på mer än två meter. Som enda aktör på marknaden kan vi leverera så långa avlopp med marmorplattor, fortsätter han.

Moderna speciallösningar bevarar de gammaldags finesserna

Renoveringen har genomförts med Arpe & Kjeldsholm som huvudentreprenör. Under renoveringen har hänsyn tagits till de gammaldags finesserna, till exempel genom att bevara huvudtrappan och de höga taken med inlagda betongbjälkar. Detta har dock givetvis inneburit en del utmaningar.

– Det går inte att borra i de gamla bjälkar som löper kors och tvärs i alla tak i byggnaden. Det måste vi naturligtvis ta hänsyn till vid utformningen av de långa golvavloppen. Därför har vi utformat dem så att utloppet ligger något förskjutet och passar i de enskilda rummen, säger Lasse Lyck.
Nobis Hotel är långt från det första hotell som Unidrain levererar lösningar till. Därför har företaget stor erfarenhet när det gäller rådgivning på området.

– Under hela renoveringen har vi hjälpt till med rådgivning som en del av ”paketet”. Vi har bland annat gett råd till byggherren om att installera ett så kallat P-vattenlås i duschhörnan. Vattenlåset har extra stor kapacitet, vilket betyder att det kan hantera de många hotellgästerna och att underhållet blir minimalt. Det är bra för hotellet, som kan spara tusentals kronor på längre sikt, avslutar Lasse Lyck.

Läs mer om våra specialavlopp här

Presskontakt

Johannes Walter, Marknadskommunikatör
[email protected]
+46 (0) 4633 3907

Dela med ditt nätverk