Vägen till ett felfritt badrum

Nu är det slut med felaktiga fall och bristande våtrumssäkring i badrummen. Unidrain har nämligen utvecklat badrumsserien GlassLine, där fall, avlopp och duschvägg hänger samman i en produkt. Detta eliminerar i stort sett risken för fel under installationen.

Felaktigt fall i duschkabinen är en vanlig typ av fel vid byggande av badrum. Allt för ofta uppstår svackor i golvet eller bakåtfall. Detta gör att vattnet inte leds ned till avloppet, utan i stället bildar små pölar på golvet som i slutänden leder till kalkfläckar. Problemet uppstår ofta i mätfasen, när tillräckligt stort fall inte tas med i beräkningarna. Det kan också gå fel under gjutningen av golvet. Därför har det danska designföretaget Unidrain utvecklat en badrumsserie där fall, avlopp och duschvägg hänger samman. Därmed blir det i stort sett omöjligt att göra fel.

– Vi har utvecklat en lösning där golvavloppet och duschväggen är sammanbyggda i en ram. Ramen har ett inbyggt fall på 2 procent ned mot avloppet, vilket gör det enkelt att hålla ordning på fallet. Det är bara att montera ramen med skruvar i väggen och gjuta golvet i ramen för att uppnå ett fall som uppfyller gällande krav. När golvet är torrt tätas lösningen ytterligare med våtrumsmembran innan plattorna läggs, berättar Lasse Lyck, ansvarig för byggteknik vid Unidrain.


Säkert bad


Duschlösningen med inbyggt fall heter GlassLine, och utöver att säkerställa ett korrekt fall i duschkabinen är den också tänkt att utgöra en våtrumssäker lösning för duschhörnan. GlassLine består nämligen av en ram med avlopp, inbyggt fall och flänsar med en räffla där glasväggen sätts ned. – Under en traditionell byggprocess sätts glasväggen i sist av glasmästaren. Glaset limmas ovanpå plattorna så att alla skarvar syns. Vi har hittat en lösning där glasväggen sätts in först och plattorna läggs efteråt. Skruvar och beslag blir på så sätt dolda under plattorna, vilket ger lösningen ett mer stilrent utseende, säger Lasse Lyck.
Tanken bakom flänsarna är inte ny. Det är denna lösning som i grunden gör Unidrains golvbrunn till en ytterst säker och effektiv våtrumslösning. Flänsarna hjälper nämligen till att skydda de kritiska hörnen och övergångarna mellan vägg- och golvytor. Det är just i övergången mellan golv och vägg som flest otätheter uppstår. Väggflänsarna motverkar det det här problemet genom att säkra tätheten. Med GlassLine tillämpas våtrumslösningen i HELA duschhörnan, så att alla skarvar runt duschväggen blir våtrumssäkrade.
– Vi vet av erfarenhet att gummifogar i hörn och ställningar behöver bytas, ofta redan efter 5 års användning. Bytet av gummifog i duschhörnan blir enklare och säkrare med GlassLine. Flänsarna av stål i alla hörn av golvet gör att du utan problem kan skära bort den mjuka gummifogen med kniv utan att riskera att skada det mycket viktiga och ömtåliga våtrumsmembranet bakom plattorna, förklarar Lasse Lyck.


Lätt att byta glas


Glaset är ytbehandlat med nanoteknik så att tvålrester och kalk inte ska få fäste. Eftersom glasplattan monteras i en räffla i golvet är det enkelt att byta ut plattan om glaset mot förmodan skulle gå sönder. Det är inte nödvändigt att ta bort plattorna, utan det är bara att lyfta ut glasplattan från räfflan – dock efter att ha skurit bort den ”mjuka” gummifogen. – I många badrum uppstår under årens lopp svarta kanter av mögel kring glasväggen, eftersom vattnet kommer i kontakt med fogarna runt glaset. Detta sker i betydligt mindre grad med vår lösning, och du kan lita på att den håller i många år framöver, avslutar Lasse Lyck.

Se alla duschväggar och duschdörrar

Presskontakt

Johannes Walter, Marknadskommunikatör
[email protected]
+46 (0) 4633 3907

Dela med ditt nätverk